Customer Reviews
tandblekning

Tandblekning

Tandblekning utförs för att minska missfärgning och färgning av tänder. Det är den mest populära behandlingen inom kosmetisk tandvård idag.

Efterfrågan på tandblekning har ökat med mer än 300 procent under de senaste fem åren. Kvinnor är mer benägna att bleka tänderna. Män börjar uppskatta fördelarna och söker i ökad takt ett ljusare leende.

Tandblekningsbehandling är den mest populära kosmetiska tandvården bland patienter mellan 20-50 år. Människor i denna åldersgrupp har blivit alltmer intresserade av att använda kosmetisk tandvård.

tandblekning

Bleka tänderna för karriären

Den vanligaste anledningen att bleka tänderna är för att förbättra sin karriär. Beslutet grundar sig på fördelarna att presentera en mer attraktiv bild av sig skälv.

Många säger att det höjt deras självkänsla och gett dom ett ökat skälvförtroende. Tandblekningen som utförs av tandläkare har blivit alltmer populära. Patienterna vill ha snabbare resultat jämfört med gradvis tandblekningsmetod.

Tandblekning hemma

Att bleka tänderna hemma är fortfarande den mest populära metoden men kräver upprepade behandlingar. Nästan alla uppnår smått fantastiska resultat vilken tandblekningsbehandling man än väljer.

Alla tänder bleks inte lika mycket

Tandläkare använder ett verktyg som avgör graden på dina missfärgningar. Han ser också vilket resultat du kan förvänta dig. Du får se den vita nyans han bedömmer behandlingen kommer att uppnå.

Beroende på svårighetsgraden av missfärgningar bedömmer tandläkaren graden dina tänder går bleka. Du får se den nyans dina tänder har när behandlingen är klar.

Orsaker till missfärgningar

De vanligaste orsakerna till missfärgningar är  drycker:

 • Kaffe
 • Te
 • Coca Cola

Dessa drycker lämnar gärna sitt signalement på dina tänder.

Andra bidragande faktorer:

 • Rökning
 • Mediciner
 • Genetik
 • Sjukdom
 • Kemisk skador av olika former
 • Åldringsprocessen

Att åldern tar ut sin rätt är något man får räkna med och till viss del acceptera. Vi vill att du informerar vår personal om eventuella medicinska tillstånd. Det kan bidra till missfärgning av dina tänder.

Blekskenor och blekmedel

Vanligt förekommande blekning med syra. Tandblekning hemma är den metod Laholms Tandvårdsklinik rekommenderar och använder sig av.

Blekskenor anpassade efter dina tänder med hjälp av avtryck på dina tänder som tandläkaren gör. Av dessa görs mallar som dina blekskenor skapas med.

Bleka tänderna hemma med blekskenor förblir den vanligaste blekningsmetoden.

Populärast av flera anledningar:

Framför allt är det en enkel behandlingsmetod som är billigare än laserblekning. Tandläkaren gör dina blekskenor som du får med dig hem vid första besöket.

Du får också med hem det blekmedel som går i skenorna. Tillräckligt för det antal behandlingar tandläkaren anser du behöver för att uppnå önskat resultat.

Behandlingen görs i lugn och ro hemma. Man placerar en liten mängd blekgelé i varje blekskena.

Du bär blekskenorna en till två timmar varje dag. Du uppnår oftast önskat resultat efter en till två veckor.

 

tandblekning

Hemmablekning fördelar och nackdelar:

Fördelar: En gradvis blekning av dina tänder är mindre märkbar av andra människor. Lägre kostnad än praktikers laserblekning.

Nackdelar: Det här förfarandet kan kräva flera besök hos tandläkaren. Resultatet varierar beroende på hur ofta du bär blekskenorna. Vissa personers tänder kan uppleva ökad känslighet till följd av att du använder blekningsgelén.

Laserblekning

Blekning med laserbehandling blir allt vanligare i takt med att allt fler bleker tänderna idag. Det är dyrare än tandblekning hemma med blekskenor och inte lika effektivt.

Om du bestämmer dig för att låta en tandläkare inom kosmetisk tandvård bleka tänderna på dig. Då är det med störst sannolikhet laserbehandling som praktiken erbjuder.

Laserbehandling inom estetisk tandvård erbjuds med olka metoder från olika leverantörer. Det finns en rad olika gel tandläkare har att välja bland.

Den metod din tandläkare valt att bleka tänder med bygger på tandläkarens egen erfarenhet av vad han anser ger bäst resultat.

Under laserblekning appliceras en genomskinlig gel på tänderna. Gelet är blekmedlet som under laserbehandlingen bleker dina tänder.

Ett speciellt ljus används sedan för att aktivera kristallerna i gelén. När kristallerna aktiveras absorberar dom energi från ljuset.

Dessa kristaller tränger in i tandemaljen för att öka effekten av blekning med laserbehandling. Graden av missfärgning bestämmer längden på behandlingen. Du kan räkna med en till två timmar.

Istället för upprepad behandling är det klart efter ett tandläkarbesök.

tandblekning

Laserblekningens fördelar och nackdelar:

Fördelar: Tandblekningsmetoden med laser innebär att du är klar efter ett besök på praktiken. Snabbt och enkelt. Du slipper engagera dig med omedelbart färdigt resultat.

Nackdelar: Den plötsliga färgförändringen kommer sannolikt att märkas av människor i din omgivning. Att bleka tänderna hemma med blekskenor är en behandling som upprepas. Då når du samma resultat fast gradvis för en mer naturlig estetisk tandvård.

Dina arbetskamrater märker on du kommer med tänder doppade i vit målarfärg från en dag till en annan. Fel reaktion för alla som bleker tänderna med fördelar på jobbet i baktanke.

Övrigt

Det finns en rad tandblekningsmetoder som används framgångsrikt för att bleka tänder vitare. Alla är mer eller mindre effektiva på sitt sätt. Det finns däremot ofta både fördelar och nackdelar inom kosmetisk tandvård.

Vår tandläkare rekommenderar den tandblekningsmetod han anser ger bäst resultat. Att bleka tänder med blekskenor och effektivt blekmedel är den metod vi anser ger bäst resultat.

Upprepad behandling hemma till önskad vit nyans uppnås är den form som nästan alltid ger bäst resultat.

Hur blekvänliga är dina tänder?

Effekten av all tandblekning påverkas av tändernas struktur och känslighet. Framför allt graden av missfärgningar på tänderna påverkar hur bra slutresultatet kan bli.

En bra tandläkare ser hur blekvänliga dina tänder är. Det han erbjuder dig är den behandling han anser ger bäst resultat för dig och dina tänder. Det är säkert bra produkter.

Kombinera blekningsmetoderna

Om du har svåra missfärgningar kan tandläkaren erbjuda en kombination av tandblekningstjänster. Tanken är att först genomgå en laserbehandlig.

Sedan får man med sig blekskenor och blekmedel hem för att fortsätta blekningsprocessen.

tandblekning

Kostnader för tandblekningsmetoder

Under en konsultation informerar tandläkaren vad man kan förvänta sig av tandblekningens olika former. Resultatet är varierande från person till person.

Resultatet beror vanligtvis på tändernas struktur och vilken typ av tandblekning som används.

Tandförsäkring täcker inte kostnaden för någon av blekningsmetoderna. Därför påverkas priset på tandblekningen av dessa huvudfaktorer:

 • Antalet besök som krävs på praktiken
 • Valet av behandlingsmetod

Östertullskliniken lägger inte ut priser på blekning av tänderna. Inte heller tandläkare Anna Bång. Det gör Folktandvården Laholm och dom är dyrare.

Tandblekningens fördelar och nackdelar

Fördelar

 • Tandblekningsbehandlingar ger vitare tänder. Du får ett ljusare leende och kan drastiskt förbättra ditt utseende.
 • Vitare tänder är ett tecken på god hygien och en hälsosam livsstil.
 • Ett ljusare leende tenderar att minimera utseendet på ansiktsrynkor.
 • Forskning tyder på att blekning är 100% effektivt hos mer än 78% av befolkningen.

Nackdelar

 • Vissa människor är känsliga mot kemikalier och kan uppleva ömma tandkött eller tänder.
 • Laserblekningsbehandlingar tenderar att vara dyrare än att bleka tänderna hemma med blekskenor.

Livslängden för dina resultat kan variera beroende på dina tandvårdsvanor.

Fråga tandläkaren

 • Tandblekning är en säker, snabb och enkel process som är effektiv för nästan alla.
 • Det finns vissa hälsoproblem som kan diskvalificera en individ från att få bleka tänderna.
 • Tandläkare utvärderar varje patients tänder för att avgöra om tandblekningsformen är rätt för patienten. I dessa fall kan en tandläkare rekommendera en annan kosmetisk tandvård istället.

Behandling som uppfyller patientens förväntningar

Innan någon blekningsmetod kommer på tal genomför tandläkaren en noggrann undersökning. En persons munhälsa behöver vara frisk och fri från karies innan man bleker tänderna.

Din tandläkare undersöker tandköttet och tar röntgenstrålar under det första besöket.

Om en person kvalificerar sig för tandblekning, vilket de flesta gör, då bokas en tid för den tandblekningsbehandling du och tandläkaren kommit överens om.

Hur lång tid tar tandblekning?

Laserblekning

Det beror på vilket blekningsprocedur en patient väljer: Lasertandblekning tar högst en och en halv timme.

Behandlingen i tandläkarens stol tar 45-50 minuter. Patienten rekommenderas att lägga till 30-40 minuter till besöket.

Tandläkaren vidtar försiktighetsåtgärder för att undvika stress på tandköttet och tänderna.

Tandblekningsproceduren kräver endast ett besök.

tandblekning

Blekskenor

Tandläkaren tar ett avtryck av tänderna. Sedan får patienten anpassade blekskenor och blekmedel att använda hemma.

Beroende på tändernas tillstånd rekommenderar en tandläkare antalet dagar patienten ska använda blekskenorna.

Tandläkaren kan föreslå att patienten ska ha blekskenorna på i två eller tre timmar om dagen. Ända upp till fyra veckor.

Tandblekning kräver högst två besök. Det andra besöket kanske inte nödvändigt. Men om det uppstår några problem ska en patient se sin tandläkare.

Att tänka på inför behandlingen?

På dagen för tandblekningen rekommenderas det att en patient rensar tänderna noggrant. Trots att tandläkare Ulf Olson inkluderar en tandrengöring före proceduren. Det kan spara tid att vara beredd.

Vilka uppgifter behöver tandläkaren?

Tandläkaren ska informeras om alla medicinska tillstånd. Detta är nödvändigt för att undvika komplikationer som kan inträffa under eller efter proceduren.

Verktyg för tandblekning

Laserblekning

Tandläkaren undersöker tänderna och om tänderna är rena. Sedan applicerar han en polering på tänderna. För att skydda tandköttet från blekningens effekter appliceras ett gel på tandköttvävnaden.

Förfarandet är säkert och smärtfritt. Medan en patient bekvämt kopplar av och tittar på TV eller lyssnar på din favoritmusik.

Då omvandlar tandläkaren tänderna till en fin vit nyans på 50 minuter med ett bländande leende.

Allt din tandläkare behöver:

 • Laserljus
 • Gel

Verktyg vid blekning hemma

Tandläkaren tar ett avtryck av patientens tänder. Sedan gör han dina blekskenor färdiga på första besöket och du får med allt du behöver hem. Alternativt hämta hämta dom i receptionen en dag eller två senare.

Så på samma eller följande besök får patienten alla produkter:

 • Appliceringsverktyg
 • Blekskenor
 • Blekmedel

Sedan är det bara och sätta igång blekningsprocessen. Om patienten vill se tandläkaren efteråt bokas en uppföljning.

tandblekning

Vad upplever de flesta efter behandlingen?

Lasertandblekningsprocessen är normalt helt smärtfri. Vissa människor kan uppleva lite tandkänslighet eftersom blekmedlet torkar tänderna.

Det som är bäst att undvika är mycket kalla eller heta drycker under de första 24 timmarna.

En mycket liten andel människor kan uppleva en mindre tråkig värk efter proceduren. Tandläkaren rekommenderar att Advil eller Tylenol används för att lindra smärtan.

Vilka medicinska tillstånd diskvalificerar dig från tandblekning?

Det är mycket viktigt att en patient informerar tandläkaren om sitt medicinska tillstånd. Det rekommenderas inte för personer som lider av fysisk ohälsa. Eller just avslutad tandköttsoperation.

Du bör inte bleka tänderna om du:

 • Har dåligt tandkött
 • Förfallna eller känsliga tänder
 • Utsatta rötter, käftproblem, kolit, sår eller periodontal sjukdom
 • Allergier mot någon av de ingredienser som används för blekning av tänderna.

Hur länge räcker resultatet?

Tandblekning ger omedelbar tillfredsställelse. Det är en smärtfri behandling som vi uppnår dramatiska resultat med hos de flesta patienter.

Laserblekning kan vara i cirka två år och förutsätter god hygien. Även en rimlig exponering för färgämnen och drycker.

Resultaten kan variera beroende på typ av missfärgningar. Emaljens tjocklek, din ålder och personliga vanor har betydelse.

Människor bör undvika mat och drycker som kan orsaka missfärgningar på tänderna. Som rött vin, kaffe och rökning till exempel. Allting bör tas med måtta.

Saker att tänka på:

Tandblekning med anpassade blekskenor. Tandläkaren ger en gel för att skydda tandköttet från kontakt med blekmedlet.

Det kan uppstå en viss irritation av tandköttet av för mycket exponering. Även om det går bort efter några dagar bör man följa tandläkarens instruktioner.

Även om resultaten kan variera är blekningsresultaten oftast smått fantastiska.

Precis som flertalet kändisar överdriver plastikkirurgi bleker en del patienter sina tänder för vita. Visst lyser hela ditt ansikte upp när du ler men för många behandlingar kan beroende på blekmedel skada dina tänder.

Tandemaljen kan fara illa och framför allt ser det onaturligt ut. För vita så tror dom på jobbet att du fått löständer.

tandblekning

Ring eller boka en tid online

Ring oss för en konsultation om du går i tankarna att bleka tänderna. Tandläkaren visar vad du kan förvänta dig för resultat så att dina förväntningar uppfylls när du fullbordat blekningsprocessen.

Vi finns i centrala Laholm nere på trädgårdsgatan 11B,. Jämte Laholms Tidning. Ring för tid eller boka här online. Telefon:0430-711 04.

Hur vita tänder vill du ha?

Leave a Comment

(0 kommentarer)

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *