Customer Reviews
Petra Torresan
Petra Torresan
12:13 12 Dec 17
Intresserad av tandimplantat och fick en rekommendation om Laholms tandvårdsklinik. Tidigare gjort förfrågan på folktandvården i Skåne i tron att det skulle vara billigare men där tog jag verkligen fel. Folktandvården hade slussat mig fram och tillbaka utan någon konkret prisplan. Istället tog konsultationen med Ulf betydligt kortare tid med en bestämd prisplan som är avsevärt intressantare och bättre än FTV. Trevligt bemötande och en specialiserad tandläkare som gör allt på kliniken är precis vad jag ville ha. Så jag ser verkligen fram emot nästa besök där vi förmodligen sätter igång "på allvar" med implantatet. Mycket nöjd!!Tack Ulf!
Carl Goransson
Carl Goransson
01:48 17 Dec 17
När det gäller större implantat arbeten som mitt investerar man i kvalité. Med många år bakom sig på Folktandvården i Laholm rekommenderade en tidigare arbetskamrat därifrån Ulf Olson. Hon berättade att det är hans absoluta specialité och att han brinner för tandvårdskirurgi. För implantat kan jag varmt rekommendera Ulf Olson som ditt bästa val. Tack!
Eivi Karlberg
Eivi Karlberg
11:48 20 Apr 17
See All Reviews

Ilningar

Ilningar eller isningar i tänderna

Dessa beror oftast på att du slarvat med munhygienen. Du kan ha varit lite våldsam med tandborsten och borstat för intensivt. Då kan tandhalsen blottats.

Tandhalsen eller tandroten är extra känslig. Det beror på att den inte omges av skyddande emalj. Tillfälliga ilningar är inte så mycket att oroa sig för.

Du bör dock konsultera en tandläkare om det förekommer ofta eller är återkommande.

Förebygga ilningar

Det är viktigt att vara noggrann med din tandrengöring. Det är steg ett för att förebygga ilningar i tänderna. Förhoppningsvis borstar du tänderna morgon och kväll.

Om du samtidigt rengör med tandtråd kan du förebygga vanliga tandsjukdomar. Karies och tandsten till exempel.

Det förebygger också ilningar i tänderna.

Borstteknik är viktig

När du borstar tänderna kan du borsta på rätt eller fel sätt. Det gäller att borsta på rätt sätt. Tar du i för hårt kan du skada tandköttet.

Ett skadat tandkött skyddar inte den känsliga tandroten.

Använd en mjuk tandborste som Tepe eller Butler. Glöm inte att vara lätt på handen. Då minskar risken att tandköttet drar sig uppåt.

Borsta alltid tänderna minst två gånger om dagen under minst två minuter.

Blottade tandhalsar

Tandhalsen saknar emalj. Detta gör att den är mer mottaglig för bakterieangrepp och karies. Har du borstat hårt och redan fått blottade tandhalsar kan tandläkaren hjälpa dig.

Han skyddar den blottade tandhalsen med en tunn plastfilm över det känsliga området.

Om skadan är liten kan det räcka med fluorlack. Behandling med fluor brukar ha god verkan mot ilningar i tänderna.

Skyddet är dock inte livslångt. Börjar man åter känna av ilningar i tanden är det dags för en ny undersökning hos tandläkaren.

Vad beror ilningar på

Ibland beror ilningar i tänderna på att du har drabbats av karies. I andra fall kan emaljen har spruckit. Tandens emalj är ett hårt material. Dess uppgift är att skydda tanden mot olika typer av angrepp.

Karies är en sjukdom som orsakar nedbrytning av tandsubstans. Det är en syra som produceras av bakterier i munnen. Syran produceras när bakterierna får tillgång till socker genom kosten.

När kariesangreppet pågått länge utan behandling kan bakterierna ta sig igenom emaljen. Når bakterierna dentinet som är tandens inre lager får du tandvärk.

Ring Laholms Tandvårdsklinik och boka en tid snarast så hjälper tandläkare Ulf Olson dig.

Dentin

När dentinet blottas mot munhålan påverkas nervutskotten. Dom är känsliga och löper i kanalen närmast tandens kärna. Ändarna på nerverna reagerar på värme och kyla.

Detta upplevs som ilningar. Ibland ännu starkare som tandvärk.

Gnisslar du tänderna eller tuggar hårt? Då kan emaljen och dentin spricka. Detta ger samma smärta som vid karies. Du får alltid känningar när dentinet blottas.

När du sedan tuggar vidgas sprickan tillfälligt. Detta gör att ilningar eller smärtor i tanden bara är starka tillfälligt. Efter matintaget försvinner smärtan tills nästa gång du ska äta.

Detta kan vara väldigt påfrestande.

Tandemaljen

Tandemalj är kroppens hårdaste material. Den ska klara ganska tuffa belastningar. Under vår livstid hinner den ställas inför påfallande påfrestningar.

Vår behandling av tänderna påverkar dess livslängd:

  • Vilka livsmedel vi väljer är en viktig faktor
  • Hur vi lever påverkar våra tänder
  • Sura drycker kan exempelvis orsaka frätskador på tänderna
  • Återkommande sura uppstötningar skadar tandemaljen
  • Kräks du ofta påverkas ph värdet och emaljen tar skada

När emaljen fräts bort blottas dentinet. Då kommer ilningar i tänderna som ett brev på posten.

Är det illa nog får du också tandvärk som kan vara högst obehaglig och smärtsam.

Frätskador ger ilningar

Det är viktigt att få behandling om du märker av frätskador på tänderna. Har du tendens till frätskador är det viktigt att undvika sur mat.

Låt också bli tandborstning direkt efter intag av sura livsmedel. Om frätskadorna beror på en sjukdom är det viktigt att besöka en läkare för att få hjälp.

Ilningar i tänderna är vanligast hos yngre och medelålders. Detta beror på att dentinet blir tjockare med åren.

Därmed blir det mindre och mindre känsligt för yttre faktorer.

Blogginlägg om förebyggande tandvård